Oyun Terapisi Nedir?
Çocuklar duygu ve düşüncelerini ifade etmekte yetişkinler kadar iyi değillerdir. Çoğu zaman yaşamış oldukları duygu ve düşüncelerin farkında olmayabilirler, anlamlandıramayabilirler, bu nedenleri bunları dile getirmeleri de oldukça güçtür. Yetişkinler için konuşma nasıl işleve sahipse çocuklar için oyun aynı işleve sahiptir. Oyun çocuklar için duygularını tanıma ve ifade etme, ilişkilerini keşfetme, yaşantılarını aktarma, kendini ifade edebilme ve kendini tatmin etme yeridir. Oyuncaklar çocukların kelimeleri, oyunu ise ne anlatmak istediğidir.
Oyun terapisi; çocuklarda görülen ruhsal problemlerin, davranış sorunlarının bu alanda eğitim alan uzman kişi tarafında oyun ve oyuncaklar aracılığıyla tedavi edilmesi, iyileştirilmesidir.
Oyun Terapisine Ne Zaman Başvurulur?
Çocuklarda depresyon, yas, anne baba kaybı, takıntılar, kaygı bozuklukları, travma, istismar ve taciz, boşanma, alt ıslatma, kaka kaçırma, kardeş kıskançlığı, duygusal problemler, uyum problemleri, okul problemleri, okul problemleri, davranış problemleri, uyku, yeme problemleri, özgüven sorunları ve sosyal beceri sorunları olan çocuklarda oyun terapilerinin etkili ve iyileştirici sonuçlarının olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.
Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Duygularını daha iyi tanımalarını ve anlamalarını.
İhtiyaçlarının karşılanması için, duygularını uygun yolla ifade edebilmeyi
Problem çözme becerilerinin gelişmesini
Problemli davranışların azalmasını
İçsel olarak yaşamış olduğu olumsuz çatışmalarının çözülmesi
Özgüvenlerinde artış
Kendilerini kontrol edebilme becerilerinin artması
Sorumluluk alma düzeyinin artması