Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Çocuklarda olduğu kadar erişkinlerde de görülebilen, konuşma, iletişim ve dilsel becerilerde yoksunlukla ortaya çıkan; dil, konuşma ve yutkunma bozukluklarının yönetimi ve tedavisi ile ilgili terim olan dil ve konuşma terapisi, alanında ilgili uzman hekim tarafından teşhisi konulan, dil, konuşma ve yutkunma bozukluklarının rehabilitasyonunu sağlayan sağlık mensuplarının yürüttükleri destek tedavisi olarak adlandırılabilir. Bu meslek grubu üyeleri dil ve konuşma terapisti unvanıyla görevlerini sürdürürler.
Dil ve konuşma terapistleri, dil ve konuşma terapisi ne ihtiyaç duyan çocukların ya da yetişkinlerin tedavilerinde rehabilite sağlamakta ve bu bozuklukların giderilmesinde onlara yardımcı olmaktadırlar.
Konuşma Terapisi Nasıl Yapılır?
Konuşma ve dil terapisi, çoğunlukla üç ana bölümde yapılan terapileri içerir. Dil ve konuşma terapisi, konuşma bozukluklarının temelinde yatan etkenlere ulaşabilmek ve onların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaları da kapsayan bir süreç olduğu için, öncelikle dile müdahaleyi içeren terapileri, buna bağlı olarak konuşmadaki bozukluklara yönelik terapileri ve yutma bozukluklarının giderilmesine yönelik terapileri içerir.
Dil ve Konuşma Terapisine Kimler İhtiyaç Duyar?
Teşhisi konulmuş olan dil, konuşma ve yutma sorunları, yoğun bir terapi ile desteklenirse bu bozukluklar büyük oranda düzeltilebiliyor. Dil ve konuşma terapisi ne ihtiyaç duyulan durumları ise şöyle belirtebiliriz;
1. Ses ve hece üretimindeki yetersizlikler olarak adlandırdığımız artikülasyon bozukluğu olanlar.
2. Ses organlarında sesin üretilmesinde yaşanan ses kısıklığı ya da ses çatlamaları gibi problemler yaşayanlar
3. Geç konuşmaya başlayan ya da gecikmiş konuşmaya sahip çocuklar,
4. Kekemelik durumu olan bireyler,
5. Kazalar, beyin kanamaları nedeniyle, beyin travması sonucu oluşan dil ve konuşma bozukluğu yaşayanlar,
6. Yutma motor becerilerinde sorun yaşayan çocuklar,
7. Otizm ve down sendromu nedeniyle konuşma sorunu olan kişiler,
8. İşitme sorunlarına bağlı konuşma bozuklukları çekenler ile
9. Dudak, dil, damak yarığı gibi anomalilere sahip bireyler dil ve konuşma terapisi ihtiyacı duyarlar.